O nas
|
HACCP
|
GMP GHP
|
DDD
|
Prawo
|
|
|
GMP GHP
>>> GMP (ang. Good Manufacturing Practice - dobra praktyka produkcyjna)
Działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem; ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225.
>>> GHP (ang. Good Hygine Practice - Dobra Praktyka Higieniczna)
Dotyczy wszelkich działań związanych z warunkami i środkami podejmowanymi w celu zapewnienia produkcji bezpiecznej żywnosci na wszystkich etapach łańcucha produkcji.
System ten obejmuje:
- założenie konstrukcyjno-budowalane obiektów produkcujnych
- dobór odpowiedniego wyposażenia technologicznego i technicznego
- procedrurę mycia, dezynfekcji, konserwacji maszyn i urządzeń
- zapwenienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego
- zapewnienia odpowiedniej jakości wszystkich surowców
- stosowaniu odpowiednich procedur i operacji technologicznych
- szkolenie i higienę osobistą pracowników.
|
|
|
|
|