O nas
|
HACCP
|
GMP GHP
|
DDD
|
Prawo
|
|
|
Akty prawne
Polskie i unijne przepisy dotyczące wdrożenia systemu ochrony przed szkodnikami.
>>> Przepisy międzynarodowe:
- Codex Alimentarius (Międzynarodowy Kodeks Żywnościowy) dyrektywa 93/43/EEC w sprawie higieny środków spożywczych - zaleca stosowanie systemu HACCP w sektorze żywnościowym;
- dyrektywa 64/433/EEC określająca m.in. obowiązek stosowania odpowiednich zabezpieczeń przedowadami i gryzoniami;
>>> Polskie akty prawne:
- ustawa z dnia 11.05.2001 o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U.nr 31 poz.265, 2005r.),
- rozporządzenie MZ w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz.U.nr 104, poz.1096, 2004),
- rozporządzenie MZ w sprawie przeprowadzanie urzędowej kontroli żywności (Dz.U.nr 104, 1098, 2004),
- rozporządzenie MZ z dnia 19.12.2002r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności (Dz.U.nr 21, poz.179, 2003).
|
|
|
|
|